בשבוע הראשון של המלחמה מיד אחרי הפתעת שבעה באוקטובר, הפרסומות יצאו להפסקה, אירוע חריג בפני עצמו וגם כשהחלו לאט לאט לחזור – זה היה בעטיפה רכה של "מחבקים את" או "מאמצים את". בחודש האחרון, כבר אפשר היה להרגיש חזרה לשגרה: הפרסומות חזרו למכור ואיתן חזרו גם תוכניות הריאליטי ללוח השידורים. זה לא ציני, זו התנהלות טבעית ונורמלית, שמסמלת את אחד ממרכיבי החוסן האזרחי והעסקי – שמירה על רציפות תפקודית.
מזעור נזקים בזמן משבר כדי לשמור על הקיים (?)
ומה אתכם בימים אלה? שחיינים אולימפיים כידוע לא שוחים עם הראש מעל המים, גם דגים לא. מנכ"לים וראשי ארגונים שחושבים שבזמן מלחמה או משבר, ש"העיקר זה לשמור על הראש מעל המים" – יגלו מהר מאוד שנגמר להם האוויר, דווקא כשהסערה חולפת. הביטוי השגור הזה מייצג תפיסת עולם של מזעור נזקים בזמן משבר כדי לשמור על הקיים.
אלא שהיום, ובמידה רבה כחלק מלקחי משבר הקורונה העולמי, אנחנו יודעים שלא מספיק לשרוד – חברות וארגונים שהיו מספיק גמישים, יצירתיים ונחושים כדי להתפתח בכיוונים נוספים בזמן המשבר ולא נעלמו או "הורידו פרופיל" – יצאו מהמשבר העולמי כשידם על העליונה מול מתחריהם. חברות גדולות שהקדימו להפנים את המעבר לעולם עבודה מרחוק או היברידי, הצליחו לא רק לשמור על הקיים – אלא אף יצאו עם יכולות חדשות שמבטיחות להן רציפות עסקית בכל מחיר, כן, גם במלחמה.
במקביל לדיווחים על מעבר ללחימה בעצימות נמוכה יותר ולאורך זמן של חודשים רבים – הגיעה העת שכל ראש ארגון ומנכ"ל ישאלו את עצמם איך חוזרים ובמהירות לפעילות מלאה. נכון, השיעור הגבוה של מגוייסים למילואים, לצד המציאות שבה יותר מ-120 אלף ישראלים פונו מבתיהם – מייצרת אתגר לשמירה על רציפות עסקית. למרות סימנים אופטימיים ראשונים, המשק עדיין רחוק מתפקוד מלא ויידרש עוד זמן לשיקום. ובכל זאת, מי שרוצה לראות את הארגון והחברה שלו כחלק ממעגן החוסן האזרחי הלאומי ולא להמשיך לדשדש במעגל הממתינים לפיצוי – חייב לנקוט מדיניות פרואקטיבית.
לפי דוח של Deloitte מ-2014, 87% מהמנהלים סימנו את המוניטין כנכס הקריטי ביותר של הארגון בזמן משבר.
ייעוץ תקשורת עוזר לשמור על המוניטין על ידי פיתוח והפצת מסרים מדויקים, שקופים ואמינים. בזמנים של משבר, הציבור נתון ללחצים רבים וכאן חשובה היכולת להתאים את השפה והטון למצב הרגשי והפיזי של הקהל.
ייעוץ תקשורת והתאמת אסטרטגיה תקשורתית דורשים הבנה מעמיקה של המציאות והסביבה שבה הארגון פועל. זה כולל התחשבות בהשפעות חברתיות, פוליטיות, כלכליות ותרבותיות של המשבר או המלחמה. על הארגונים להיות מודעים לרגישויות ולמצוקות של קהליהם ולהתאים את המסרים בהתאם. זה יכול להיות מאתגר, מכיוון שלעיתים המצב משתנה במהירות ודורש גמישות ויכולת להסתגלות מתמדת. בנוסף, חשוב להדגיש את חשיבות השקיפות והאמינות בתקשורת בזמן משבר. כשארגונים משדרים תמונה של שקיפות ואחריות, זה מסייע להם לשמר את אמון הציבור ולמנוע נזק למוניטין שלהם לטווח הארוך.
ניהול יצירתי וגמיש, לצד חזון ויצירתיות
כ-84% ממנהלי החברות שעברו משבר אמרו שהיו צריכים להשקיע יותר בהכנת תוכנית ניהול משבר לחברה, 78% אומרים שהם היו מרחיבים את ההשקעה במוכנות בזווית התקשורתית ו-72% אומרים שהם היו מרחיבים את היקף התוכנית למענה בתחומים רחבים יותר (סקר בינלאומי של Capterra 2023).
לא פחות חשוב מהמענה בזמן משבר או מלחמה - על ראשי חברות וארגונים להיערך ביתר שאת לתקופה שאחרי משבר או מלחמה: שחזור אמון הציבור ואסטרטגיות לתגובה יעילה לאחר המשבר ובניית מוניטין מחדש היכן שנפגע. מי שטומן את הראש בחול בזמן משבר או מסתפק בלהחזיק את "הראש מעל המים" – לא מבטיח בכך את סיכויי ההישרדות של החברה או הארגון בראשם הוא עומד, בוודאי שלא את הצלחתם מול מתחרים שנערכו מראש לשעת משבר ומגיבים נכון ומהר. שמירה על רציפות תפקודית ועסקית, מחייבת היערכות עם אסטרטגיה למשבר, ניהול יצירתי וגמיש, לצד חזון ויצירתיות שיסללו את דרכו של כל ארגון בסביבה תחרותית, במלחמה שאחרי המלחמה.
תגובות